Lees pagina voor

Wandelroute Alem

Wandel, geniet en bewonder in Alem

Deze wandelroute heeft een totale lengte van 1,4 kilometer.

Bord 1: Zomer in Gelderland

Startpunt locatie: Groenstrook hoek Jan Klingenweg en Sint Odradastraat

Zomer in Gelderland: Alem brengt Odrada naar laatste rustplaats

In 2015 deed Alem mee aan het tv-programma ‘Zomer in Gelderland’ van Omroep Gelderland. Samen met 19 andere Gelderse dorpen, wijken en buurtschappen streden zij om de eretitel ‘Mooiste plaats in Gelderland 2015’. Uiteindelijk werd Alem 7de. Een mooie prestatie!

Op 27 augustus 2015 kreeg Alem de opdracht: ‘Neem ons mee naar het verhaal van de jonge Belgische vrouw Odrada die haar leven wijdde aan God. En breng Odrada naar haar laatste rustplaats’. Deze opdracht moest diezelfde dag nog uitgevoerd worden. Alem liet zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Met veel improviseren, ideeën bedenken en de mazzel dat de lokale toneelvereniging nog kostuums had liggen lukte het.

Op de foto’s zie je de Heilige Odrada van Alem (Odrada van Balen) op een kar liggen die voortgetrokken wordt door twee paarden. Zij brengen haar naar haar laatste rustplaats. Odrada wilde begraven worden op de plaats waar de paarden stopten. Op de plek waar zij werd begraven, staat nu de Sint- Hubertuskerk. Voor deze kerk staat een tableau met een afbeelding waarop Odrada een wild paard aanhoudt. Sint Odrada is de beschermheilige tegen (vee)ziekten, hondsdolheid en slecht weer.

Alem in Zomer in Gelderland voert opdracht uit om Odrada naar rustplaats te brengen deel 1

Alem in Zomer in Gelderland voert opdracht uit om Odrada naar rustplaats te brengen

Bekijk hier de aflevering van Zomer in Gelderland met Alem in de hoofdrol:

Bekijk hier de website van Katholiek Bommelerwaard (Deze link gaat naar een externe website)

Bord 2: Hoogwater in Alem

Locatie: Sint Odradastraat 7

Hoogwater in Alem

Hoogwater komt in Nederland steeds vaker voor. Ook in Alem dat aan de mooie rivier de Maas ligt.

Is er hoogwater in Alem? Dan komt één plek altijd onder water te staan: de voetbalvelden en -kantine van V.V. Alem. De bordjes met hoogwaterjaartallen hangen als stille getuigen aan de muur van de voetbalkantine.

In de zomer van 2021 kwam het water nog iets verder dan ze gewend zijn in Alem. Ook het hoger gelegen weiland naast de voetbalvereniging stond toen onder water. Op dit dorpsaanzicht zie je de Sint-Hubertuskerk met op de voorgrond het ondergelopen weiland. De kerk is het eerste gebouw dat je ziet als je Alem binnenkomt vanaf de Jan Klingenweg. In 1873 werd deze kerk gebouwd op de dijk. De Alemers, bekend met de grillen van de rivier, kozen met deze plek voor het zekere boven het onzekere.

Hoogwater bij VV Alem

Hoogwater in weiland Alem

Bekijk hier de website van V.V. Alem (Deze link gaat naar een externe website)

Bord 3: Fanfare Alem

Locatie: Sint Odradastraat 17a

Fanfare Alem: 50-jarig bestaan in 2015

In 1965 werd Fanfare Alem opgericht door Toon Holtappels. Hij was destijds het hoofd van de St. Odradaschool in Alem. De verwachting was dat deze muziekvereniging in het kleine dorpje het niet lang zou volhouden. Maar niets was minder waar. In 2015 vierde Fanfare Alem het 50-jarig bestaan! Voor dit jubileum was iedereen opgetrommeld, zowel leden als oud-leden. In 2024 telt de nog steeds springlevende vereniging ongeveer 55 leden, in de leeftijd van 10 tot 70 jaar.

Sinds 1970 vindt er elke vijf jaar een muzikale uitwisseling plaats tussen Fanfare Alem en Musikgesellschaft Lenk uit Lenk (Berner Oberland) in Zwitserland.

In oktober 2023 vierde Fanfare Alem samen met Fanfare Lenk in Zwitserland hun 53-jarige vriendschap. In 2024 komt Fanfare Lenk weer naar Alem.

50-jarig bestaan Fanfare Alem

Fanfare Alem in Lenk

Bekijk hier de website van Fanfare Alem (Deze link gaat naar een externe website)

Bord 4: Afsluiting kleine dijk tijdens Corona

Locatie: Groenstrook hoek Sint Odradastraat en Weikesstraat

Afsluiting kleine dijk tijdens corona

Van februari 2020 tot halverwege 2022 was Nederland in de ban van het coronavirus. In deze periode werden zowel landelijke- als lokale coronamaatregelen getroffen.

Ondanks de maatschappelijke- en sociale impact was er in Alem veel zorg voor de ander. Inwoners spraken over elkaars gezondheid. Wanneer ze hoorden dat iemand een coronabesmetting had, kwamen ze aan de poort om te vragen of ze iets konden doen. Dorpsgenoten hielpen daar waar mogelijk en deden bijvoorbeeld boodschappen voor elkaar. De saamhorigheid was groot. Ook de dorpsraad van Alem was zeer actief en hield de inwoners via Facebook goed op de hoogte over onder andere de op dat moment geldende maatregelen.

In 2020 werd de dijk vlak bij de veerpont van Alem, in de volksmond ook wel ‘de kleine dijk’ genoemd, voor twee weekenden afgesloten. Bij het ‘verboden toegang’ bord staat Herold Verschuure.

Afsluiting kleine dijk Alem

Zicht op de kleine dijk in Alem

Bekijk hier de website van de Dorpsraad Alem (Deze link gaat naar een externe website)

Bord 5: Slipjacht Alem

Locatie: Groenstrook hoek Meerdammen en Het Buske

Slipjacht Alem

In 2024 bezoekt de traditionele jaarlijkse slipjacht Alem al voor de 50e keer. Eerder werd de slipjacht in Brakel gehouden. Maar ruilverkaveling zorgde ervoor dat er door de ruiters geen ononderbroken route meer gevolgd kon worden. Daarom moest de jacht op zoek naar een andere locatie. Harrie Hanegraaf, Alemer en paardenliefhebber pur sang, zorgde ervoor dat de slipjacht naar Alem werd gehaald.

Jaarlijks, op oudejaarsdag, komen de kleurrijke ruiters van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereeniging (KNJV) bij elkaar in het voormalige veerhuis Het Hart van Alem. Zij komen uit Noord-West Nederland, de Veluwe en Overijssel. De honden die voor de paarden uit lopen volgen de geursporen van de vos. Dit spoor wordt getrokken met jute zakken die in een vossenhol hebben gelegen. De tocht zigzagt ongeveer 5 kilometer door de landerijen rondom Alem. Voor toeschouwers, lopend of per fiets, is de jacht goed te volgen vanaf de dijk die om Alem heen loopt. Alleen bij hoogwater en/of vorst wordt de slipjacht afgelast. De foto is gemaakt in 2018.

Slipjacht op de uiterwaarden van Alem

Bekijk hier de website van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereeniging (Deze link gaat naar een externe website)

Bord 6: Rust- en Genietplek in Alem

Locatie: Groenstrook ter hoogte van Leimuidenstraat 2

Rust- en genietplek in Alem

Vrijwilligers van het Alemsche Klompenpad en Seniorenclub ’t Verzetje wilden een rust- en genietplek nabij het Klompenpad Alemschepad. Dankzij een bijdrage van de subsidieregeling ‘Goed idee, doe er iets mee!’ van de gemeente Maasdriel konden zij in 2023 dit heerlijke rustpunt inrichten met stoeltjes en een houten beeldengroep. Een jonge rode beuk, links op de foto, maakt het geheel compleet. Het is een plek geworden waar je in alle rust van de natuur en het uitzicht op Alem kunt genieten.

Zowel de houten stoeltjes als de houten beeldengroep zijn gemaakt door vrijwilliger Johan Toonen, inwoner van Alem.

Rustplek op route van het Alemse Klompenpad

Bekijk hier het Alemschepad op klompenpaden.nl (Deze link gaat naar een externe website)