Wandelroute Ammerzoden
Wandel, geniet en bewonder in Ammerzoden.
Deze route heeft een totale lengte van 2,2 kilometer.
Bord 1: Fanfare St. Caecilia
Startpunt locatie: Hoek Meester La Grostraat en Haarstraat
Fanfare St. Caecilia
In 1847 werd Harmonie St. Caecilia opgericht en in 1889 omgezet van harmonie naar fanfare. De naam St. Caecilia is een verbastering van de heilige Cecilia; de patrones van muziek, instrumentenmakers en zangers. De vereniging speelt al jaren een belangrijke maatschappelijke, sociale en regionale rol in de samenleving.
Het orkest wordt veelal gevormd door muzikanten uit het eigen dorp, jong en oud, maar ook door muzikanten uit omliggende dorpen in Maasdriel. Daarnaast wordt er, net zoals door andere orkesten, regelmatig een beroep gedaan op muzikanten van een andere vereniging. Bijvoorbeeld ter ondersteuning of vervanging. De fanfare geeft jaarlijks tal van concerten voor eigen publiek of buiten de deur bij collega orkesten. Daarnaast nemen ze deel aan concoursen van de Muziekbond.
St. Caecilia luistert het hele jaar door verschillende activiteiten op met haar muzikale klanken. Zoals tijdens Koningsdag, Dodenherdenking, de intocht van Sinterklaas, Carnaval (door Hofkapel De Dorstvlegels; onderdeel van St. Caecilia), verschillende kerkmissen en op straat tijdens Kerstmis (foto 2015).
Sinds 1917 heeft Ammerzoden een kerstnachttraditie. Tijdens de kerstnacht lopen muzikanten van St. Caecilia in kleine groepjes door Ammerzoden. Tussen 00:30 en 6:30 uur spelen zij traditionele kerstliedjes voor alle inwoners.
Op de zondag voor kerst 2018 werd in Ammerzoden een bijzonder kunstwerk onthuld. Het herinnert aan de belofte van Driekske van Wordragen. Hij beloofde om gedurende de hele kerstnacht in Ammerzoden muziek te maken, als Nederland bespaard bleef van deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Ter ere van het 100-jarig bestaan van deze unieke traditie werd het kunstwerk ’Twee muzikanten’ geplaatst. Het staat op de plek waar de vroegere muziektent van Ammerzoden stond, , op een klein pleintje op de kruising van de Van Milstraat en de Voorstraat. Op de foto staan drie familieleden van Joh van Berkel, een van de muzikanten van het eerste uur van de kerstnachttraditie.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan meer over de Harmonie St. Caecilia (Deze link gaat naar een externe website) en de kerstnachttraditie (Deze link gaat naar een externe website).
Bord 2: Tennis & Padel Ammerzoden
Locatie: Advocatenlaan 7a
Tennis & Padel Ammerzoden
Padel is de afgelopen jaren een erg populaire sport geworden. Dit merkte ook Tennisvereniging Ammerzoden, toen er vraag naar padel kwam vanuit zowel de jeugd als de volwassenen. Om goed op de toekomst voorbereid te zijn, besloot het bestuur van de vereniging om twee padelbanen aan te leggen.
Op 17 december 2022 was het zover, de padelbanen, met uitzicht op kasteel Ammersoyen, werden feestelijk geopend. Op de foto staan van links naar rechts Henny van Kooten (oud-burgemeester gemeente Maasdriel) en voorzitter van de vereniging Jos Joosten en penningmeester Marcel de Rouw.
In totaal kunnen 8 spelers gebruik maken van de banen, 4 spelers per baan. Inmiddels is de naam van de vereniging aangepast naar Tennis & Padel Ammerzoden. In 2025 viert de vereniging het 50-jarig bestaan.
Wil jij ook een balletje slaan? Bekijk ook de website van Tennis & Padel Ammerzoden (Deze link gaat naar een externe website)
Bord 3: De Ruïnekerk
Locatie: groenstrook tegenover Meester La Grostraat 29
De Ruïnekerk
De Ruïnekerk (ook wel de Hervormde kerk) in Ammerzoden is een kerkgebouw van de Hervormde Gemeente van Well en Ammerzoden. Vanaf de 17e eeuw is het een ruïne. De Ruïnekerk ligt vrij in de natuur en is omgeven door hoge bomen. Door zijn hoge ligging was de kerk bij overstromingen een toevluchtsoord voor iedereen.
De bouw van de oorspronkelijk rooms-katholieke kerk begon in de 13e eeuw en werd voltooid in 1547 toen de klok in de toren werd gehangen. Het verhaal gaat dat de kerk in 1672, na het overgaan in hervormde handen, door Franse troepen werd verwoest. De Franse legerleider Georges Duras kreeg het bevel Kasteel Ammersoyen te beschieten. Maar omdat zijn geliefde in het kasteel logeerde beschoot hij ‘per ongeluk’ de kerk. De waarheid was echter minder legendarisch. Er was simpelweg te weinig geld voor het onderhoud van de kerk.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de Ruïnekerk opnieuw getroffen en werden de toren en het koor zwaar beschadigd. Dankzij de hulp van de Hervormde Gemeente van Soest konden deze delen gerestaureerd worden. In 1950 werd de kerk heropend met een Eredienst. In 1992 vond er nog een grondige restauratie plaats.
Nieuwsgierig? Lees meer over de geschiedenis van de Ruïnekerk (Deze link gaat naar een externe website).
Bord 4: Paardensportvereniging Gelderse Boys
Locatie: groenstrook tegenover Uilecotenweg 7
Paardensportvereniging Gelderse Boys
Paardensportvereniging Gelderse Boys werd op 5 december 1945 opgericht. Tijdens een vergadering in het toenmalige Café de Arend in Ammerzoden vertelde Piet Mommersteeg hoeveel sportief plezier een paardenliefhebber kan beleven in een landelijke rijvereniging. Enkele dagen later was de rijvereniging met 21 mannelijke leden een feit. De vereniging kreeg de toepasselijke naam ‘Gelderse Boys’.
Het eerste bestuur bestond uit Jan van den Oord (voorzitter), Antoon Penders (secretaris) en bestuursleden Martien van Hemert hzn, Martien van Hemert azn en Johan Kras. De eerste commandant was Piet Mommersteeg. Het inleggeld was één gulden en de contributie 50 cent per jaar.
De eerste uniformen waren bruine rijpakken, gemaakt van stof van oude paterspijen. Omdat alles zo vlak na de oorlog nog ‘op de bon’ was, kregen ze een deel van de benodigde textielbonnen van pastoor Huissen. In 1946 nam de rijvereniging voor de eerste keer deel aan concoursen. De zadels en andere benodigdheden werden op een platte wagen vervoerd, en de concoursen werden gereden met paarden waar ook de hele dag mee gewerkt werd. Zat het concours erop, en kwamen de ruiters en paarden weer in Ammerzoden aan? Dan werden ze opgewacht door de fanfare. Op 1 augustus 1948 organiseerden de Gelderse Boys het eerste concours in Ammerzoden.
De Gelderse Boys was jarenlang fanatiek actief in de teamdressuur, viertal en zestal, zowel op Nederlandse als Brabantse Kampioenschappen. Hierbij wordt met vier of zes combinaties synchroon een dressuurproef of kür op muziek gereden. Op 23 augustus 2009 werd het zestal, onder leiding van Ineke Zwart, in de klasse L/M Kampioen van Brabant. Een grootste prestatie. Dit was in de geschiedenis van de vereniging nog nooit gebeurd. In 2013 (foto) werd zowel het viertal als zestal Brabants Kampioen.
Paardensportvereniging de Gelderse Boys is een fanatieke gezellige club waar veel activiteiten worden georganiseerd voor leden en niet-leden. Een van de activiteiten is een duinrit waarbij veel leden van de club naar de Drunense Duinen gaan. Deze foto is gemaakt in 2014.
De Gelderse Boys is al vanaf 1945 een actieve vereniging in Ammerzoden. Vele generaties waren lid geweest of zijn betrokken geweest bij de club. In 2015 bestonden ze 70 jaar. Paardensportvereniging ‘Gelderse Boys’ valt onder ‘Kring Hart van Brabant’ (Regio Den Bosch/Brabant) ondanks dat Ammerzoden in Gelderland ligt.
Bekijk ook de website van paardensportvereniging De Gelderse Boys (Deze link gaat naar een externe website)
Bord 5: NK Veteranen Tripletten Ammerzoden
Locatie: Ter hoogte van Hoge Weiden 18
NK Veteranen Tripletten Ammerzoden
Jeu de boulesclub L’Ammerzo is al meer dan 25 jaar een informele en gastvrije vereniging in Ammerzoden, waar mensen onder andere tripletten kunnen spelen. Tripletten is een sportieve tijdsbesteding voor mensen die in andere prestatiesporten wat minder actief kunnen zijn.
Ieder jaar organiseert de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) het Nederlands Kampioenschap Tripletten voor veteranen.
Op 13 en 14 augustus 2022 vond het NK Veteranen Tripletten plaats in Amerzoden. In totaal deden 34 teams mee. Een team bestaat uit drie spelers, die elk spelen met 3 ballen. Winnaars van deze editie waren Ad Wagenaars, Ali Doualeh en Son Cao.
Bekijk ook de website van Jeu de Boulesclub L'Ammerzo (Deze link gaat naar een externe website)