Lees pagina voor

Wandelroute Kerkdriel

Wandel, geniet en bewonder in Kerkdriel.

Deze wandelroute heeft een totale lengte van 3,5 kilometer.

Afbeelding wandelroute Kerkdriel

Bord 1: Eenzaamheid voor, tijdens en na corona

Het coronavirus hield Nederland en de rest van de wereld van februari 2020 tot halverwege 2022 in zijn greep. In deze periode werden zowel landelijke- als lokale coronamaatregelen getroffen. Lockdown, avondklok en 1,5 meter afstand werden het ‘nieuwe normaal’.

De pandemie en de daaraan gekoppelde maatregelen hadden een grote maatschappelijke- en sociale impact onder alle inwoners van Maasdriel. Tijdens corona mochten familieleden bijvoorbeeld geen bezoek brengen aan hun dierbaren in Woonzorgcentrum De Leyenstein in Kerkdriel. Er werd gezocht naar een oplossing om elkaar toch te kunnen zien. En die kwam er, in de vorm van een ‘ontmoeting achter het raam’ aan de achterkant van het gebouw. Het moest op afspraak dus een spontaan bezoekje zat er niet in. En hoe fijn het ook was om even echt contact met elkaar te hebben, was het toch zeer confronterend en maakte het een diepe indruk op veel mensen. Deze foto is gemaakt in 2020.

Afbeelding eenzaamheid Kerkdriel

Eenzaamheid nam in deze periode alleen maar toe. Ouderen durfden niet meer naar buiten te gaan om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Jongeren moesten noodgedwongen binnenblijven. Ze mochten niet meer naar school, naar hun sportclub of buiten zijn met vrienden. Ook gingen verschillende activiteiten niet door, zoals turnevenement de Bommelerwaardcup in sporthal De Kreek.

Eenzaamheid is van alledag. Voor, tijdens en na corona. Gemeente Maasdriel probeert op verschillende manieren eenzaamheid tegen te gaan. Zo kunnen inwoners terecht bij ‘SignaalPunt Bommelerwaard’. Dit signaalpunt tegen eenzaamheid is voor iedereen die zich zorgen maakt over eenzame inwoners. Maar ook inwoners die zich eenzaam voelen kunnen zich melden. Elke zorg, elk signaal wordt serieus genomen.

Signaalpunt tegen Eenzaamheid Bommelerwaard (Deze link gaat naar een externe website)
Hulp bij eenzaamheid

Bord 2: Voetbalvereniging DSC

Voetbalvereniging DSC (Drielse Sport Club) werd opgericht op 1 april 1932. De club ontstond uit een fusie van de Rooms-Katholieke Voetbal Vereniging en de Terwindtsche Voetbal Club, die op het terrein van de steenovenfabriek speelde.

Op dit moment telt de club ongeveer 800 leden in 40 teams en ruim 200 vrijwilligers die de club draaiende houden. DSC is van grote maatschappelijke waarde voor Kerkdriel, maar liefst 1 op de 10 inwoners is lid.

Voetbal Alem

Kampioenschappen zijn uiteraard ook voor deze amateurvoetbalclub belangrijk. In seizoen 2018-2019 werd DSC 1 kampioen in de 4e klasse. Er wordt niet alleen gevoetbald, ook voor onderlinge (sportieve) gezelligheid is ruimte. Zo worden er barbecues, zeskampen en een voetbalstage voor de jeugd georganiseerd.

Foto kampioenschap DSC

Wil je meer weten over DSC? In het clubhuis hangen foto’s met een toelichting. Ben je nieuwsgierig? Loop dan gerust even binnen!

Voetbalvereniging DSC Kerkdriel (Deze link gaat naar een externe website)

Afbeelding voetbalstage dsc

Afbeelding prijsuitreiking

Bord 3: IJsbaan Kerkdriel

In 1975 stak een groepje enthousiaste inwoners de koppen bij elkaar om een ijsbaan te maken in Kerkdriel. Ze begonnen op het toenmalige trainingsveld van de Drielse Sport Club (DSC). Rondom het veld werd met zand een klein dijkje gemaakt. In de winterdag was het veld door intensief gebruik meestal een modderveld vol water. En dat kwam goed uit, op de modder bleef het water lang genoeg staan om goed te kunnen bevriezen. Het resultaat? Mooi begaanbaar ijs, en dus veel ijspret!

De ijsbaan werd populair, maar was wel van tijdelijke aard. In het seizoen werd het weer gewoon een voetbalveld. Onder de initiatiefnemers en de inwoners van Kerkdriel groeide het enthousiasme. Een aantal keer werd van locatie gewisseld. Van het trainingsveld naar het parkeerterrein van DSC, en van een weilandje aan de Kievitsham van Frans van Houten naar de Dode Maasarm. Langzaam ontstond het idee om een échte ijsbaan aan te leggen, met een kunststof folielaag. En voor dat idee was enorm veel draagvlak onder de Drielse gemeenschap.

Afbeelding ijsbaan Kerkdriel winter

Foto ijsbaan Kerkdriel

En dus werd ’Stichting IJsbaan Maasdriel’ (SIJM) opgericht en stelde de gemeente een stuk grond beschikbaar. Met hulp van het plaatselijke bedrijfsleven en een renteloze lening van het Sociaal Cultureel Fonds kwam de ijsbaan er, inclusief een kantine en opslag voor het materieel. De ijsbaan aan de Piekenwaardweg werd in november 1983 officieel in gebruik genomen.

Op 11 januari 2023 droeg gemeente Maasdriel de ijsbaan officieel over aan SIJM. Met deze aankoop kan de stichting aan de slag met de reconstructie van de ijsbaan. Er wordt bijvoorbeeld een asfaltlaag aangelegd, zodat de ijsbaan jaarrond geschikt is voor verschillende activiteiten. Naast schaatsen kan de baan gebruikt worden om te skeeleren, fietsen (wielrennen), rolschaatsen en hardlopen. Maar ook rolhockey, ijshockey, handbal, de jaarlijkse kindervakantieweek en wedstrijden voor modelbouw auto’s vinden hier een perfecte plek. Op deze foto zie je de Kindervakantieweek Doerak Kerkdriel, ongeveer 4 of 5 jaar geleden.

SIJM - Stichting IJsbaan Maasdriel (Deze link gaat naar een externe website)

Afbeelding kindervakantieweek op terrein ijsbaan kerkdriel

Bord 4: De Zandmeren: een plek voor ontspanning en inspanning

Aan de Zandstraat ligt recreatiegebied De Zandmeren, drie plassen van ongeveer 40 meter diep die met elkaar verbonden zijn. Deze waterplassen zijn in de 2e helft van de 20e eeuw ontstaan door zandwinning. Een van de plassen heeft een open verbinding met de Maas.

Bij De Zandmeren is er altijd wat te doen. Niet alleen sportliefhebbers, vakantiegangers en wandelaars komen hier aan hun trekken, maar ook natuurliefhebbers en rustzoekers.

Foto Zandmeren genieten

Lekker een dagje luieren op het strand, met de kinderen naar de speeltuin, of juist sportief op of naast het water bezig zijn? Het kan allemaal! Neem het trekpontje en wandel een rondje langs de waterplassen. Gooi je hengel uit of meer je bootje aan in de jachthaven. Speel volleybal of voetbal op de speciaal aangelegde veldjes of neem lekker plaats aan een van de picknicktafels. Neem je liever plaats op een terrasje? Ook daarvoor kun je prima bij De Zandmeren terecht.

Struinroute

Als je het trekpontje neemt kun je een rondje van ongeveer 4 kilometer om de waterplassen lopen. Hier kom je het kunstwerk ‘Blote keien’ tegen van kunstenaar Adrie Verhoeven. Het bestaat uit 7 bijzondere groepen stenen die iets vertellen over de natuur. Een interessante, leuke en spannende kunstroute voor volwassenen en kinderen.

Zwerfvuil

Jaarlijks gaan verschillende verenigingen in Maasdriel aan de slag met het opruimen van zwerfvuil langs de rivieren; de Maas- en Waaljutters. Ook bij De Zandmeren wordt, zeker na hoog water, veel zwerfvuil opgehaald. Op deze foto zijn leden van Koninklijke Harmonie Semper Crescendo (KHSC) aan het Maasjutten bij De Zandmeren.

Afbeelding Maasjutten

Wil je naar De Zandmeren?

Vanaf dit bordje is dat ongeveer 15 minuten lopen. Ga hier rechtdoor, blijf de Maasbandijk volgen en neem de 2e weg links. Liever de wandelroute verder volgen? Sla dan rechtsaf naar de Dalemstraat.

De Zandmeren - Recreatiegebied in de Bommelerwaard (Deze link gaat naar een externe website)
De Zandmeren in 2030
Blote Keien Route Blote Keien Route (Deze link gaat naar een externe website)

Bord 5: Mgr. Zwijsenplein

In het centrum van Kerkdriel ligt het Mgr. Zwijsenplein. Het levendige plein wordt omringd door karakteristieke gevels, winkels en restaurants en wordt gebruikt voor allerlei doeleinden. Op vrijdagmiddag wordt de weekmarkt druk bezocht. En in juli vindt er de grootste en gezelligste kermis van de Bommelerwaard plaats. Het meest in het oog springende gebouw is het oude gemeentehuis (1888) van de voormalige gemeente Kerkdriel.

De oorspronkelijke naam van het Mgr. Zwijsenplein was 'd'n Delkant'. In 1927 werd die naam veranderd om de bekendste inwoner uit Kerkdriel te eren; de op 28 augustus 1794 geboren Joannes Zwijsen. Als rooms-katholieke geestelijke betekende hij veel voor Katholiek Nederland. Naast bisschop van ’s-Hertogenbosch werd hij vanaf 1853 de eerste aartsbisschop van Utrecht. Ook was hij de stichter van de zusterorde Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid uit Tilburg. Zijn borstbeeld, gemaakt door August Falise, staat voor het oude gemeentehuis.

Na een flinke herinrichting van het plein werd het op 25 juni 2023, de vierde zondag van juni, geopend. Een bewust gekozen dag, want op die vierde zondag van juni werd vroeger de traditionele Jaarmarkt ‘Op d’n Delkant’ georganiseerd. De herinrichting kwam tot stand in samenspraak met gemeente Maasdriel, ondernemers en andere betrokkenen uit Kerkdriel. De naam ‘d’n Delkant’ is overigens niet verloren gegaan. Tussen de Gasthuisstraat en het Mgr. Zwijsenplein ligt namelijk Winkelcentrum Delkant!

Afbeelding oude gemeentehuis Kerkdriel

Joannes Zwijsen (Deze link gaat naar een externe website)

Ontmoeten en optreden op het Mgr. Zwijsenplein

Sinds jaar en dag vinden er ontmoetingen en optredens plaats op het plein. Het is bijvoorbeeld een vaste stek van fietsclub De Trillende Kaken uit Kerkdriel. Deze foto is gemaakt in 2011.

Afbeelding fietsvereniging trillende kaken

Deze club werd 25 jaar geleden opgericht en bestond destijds uit 22 leden. Het is een gezellige club met veel lol en fietsplezier. In het begin fietsten de leden elke woensdagmiddag, eens in de zes weken op zaterdag en na Hemelvaart in drie dagen 250 kilometer. Inmiddels is de club wat kleiner met 14 leden, maar fietsen ze nog steeds op zaterdag en na Hemelvaart. De Trillende Kaken zijn onderdeel van Fietsclub De Trillende Spaken uit Kerkdriel.

Ook Koninklijke Harmonie Semper Crescendo (KHSC) trad regelmatig op het plein op. Hiervoor werd dan vaak de muziekkiosk gebruikt die er tot de herinrichting stond. Op deze foto, gemaakt op 27 april 2013, zie je het optreden van N-Joy.

Foto N Joy

KHSC komt voort uit een kleiner muziekgezelschap. Ten tijde van de oprichting in 1887 stond het nog bekend als toneelgroep Semper Crescendo. Later is het predicaat Koninklijk toegevoegd. De vereniging heeft vier vaste orkesten: het harmonieorkest, de slagwerkgroepen de jeugdorkesten N-Joy en Da Capo. Daarnaast is ervoor beginnende leerlingen het opstaporkest A prima Vesta. KHSC is één van de twee muziekverenigingen die in Maasdriel muziekopleidingen verzorgt. Verder geven ze blokfluitles op basisscholen.

KHSC ondersteunt in Kerkdriel diverse gebeurtenissen en vieringen; de Allerzielen mis op 2 mei, de Sinterklaas- en Koningsdagoptocht, het nieuwjaarsconcert en iedere 5 jaar een jubileumconcert. Ook speelden ze ongeveer 10 jaar geleden bij de Sinterklaasshow in Hilversum.

Zomerconcert KHSC

In de zomer van 2023 trad de harmonie op voor de bewoners en medewerkers van woonzorgcentrum De Leyenstein in Kerkdriel. Deze foto is gemaakt op 12 juni 2023. In dat jaar bestond KHSC ook 136 jaar. Om dit te vieren traden ze twee keer op in De Kreek voor een volle zaal met de musical Le Club Formidable. Maar KHSC treedt ook graag op met andere harmonieën en muziekverenigingen. En ieder jaar is er een muzikale uitwisseling met een bevriende vereniging in Zuid-Duitsland. Elk concert, maar vooral de jubileumconcerten, zijn voor de muzikanten en muziekliefhebbers een hoogtepunt. Het motto van de vereniging is dan ook niet voor niets: ‘KHSC: Beleef Muziek!’

Koninklijke Harmonie Semper Crescendo (Deze link gaat naar een externe website)