Wandelroute Rossum
Wandel, geniet en bewonder in Rossum.
Deze wandelroute heeft een totale lengte van 3,43 kilometer.
Bord 1: Waaldijk Rossum
Locatie: Waaldijk 5
Aan de Waaldijk in Rossum staat de social sofa. Op dit bankje kun je even uitrusten en genieten van het weidse uitzicht over de Waal.
De sofa is een betonnen bankje dat liefkozend ‘ut benkske’ wordt genoemd. Het bankje is het resultaat van het tv-programma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland dat in 2016 Rossum bezocht. Met het geld dat team Rossum toen won en met de hulp van een aantal sponsoren werd de betonnen chaise longue toen aangekocht. Even wat feitjes over het bankje: het is 2,25 meter lang, weegt 1600 kilo en is versierd met 50.000 mozaïeksteentjes. Het ontwerp van het mozaïek is bedacht door kunstenaar Truus Brands uit Hurwenen en is samen met vrijwilligers op het bankje - steentje voor steentje - aangebracht. Eind 2017 werd het bankje op zijn plek aan de Waal neergezet. Sindsdien hebben er al heel wat inwoners en passanten zittend van het uitzicht kunnen genieten.
Zomer in Gelderland (Deze link gaat naar een externe website)
Totstandkoming van de social sofa Truus Brands (Deze link gaat naar een externe website)
Heeft het uitzicht over de Waal je geïnspireerd en wil je het mooie buitengebied van Rossum en Hurwenen nog verder ontdekken? Kies dan voor een wandeling over het Zandslagenpad. Een tocht van 9 kilometer voert je over zandslagen, langs oude boerderijen, ooievaarsnesten en hoogstamboomgaarden.
Zandslagenpad (Deze link gaat naar een externe website)
Bord 2: Kindervakantieweek Rossum
Locatie: Maasdijk 10 - 12
In de vroege jaren '80 besloot een groepje Rossumse ouders en vrijwilligers dat er tijdens de zomervakantie behoefte was aan een georganiseerde week vol activiteiten voor de kinderen. De zomer was voor veel kinderen lang, vooral als ze niet op vakantie gingen. Om hen een plezierige en zinvolle tijd te bieden, werd de eerste Kindervakantieweek opgezet. Wat begon als een klein initiatief, met slechts een paar activiteiten zoals knutselen en spelletjes, groeide al snel uit tot een evenement waar het hele dorp naar uitkeek.
Sinds de oprichting van Stichting Kindervakantieweek Rossum in 1990 groeit het aantal vrijwilligers en kinderen dat meedoet. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals het bouwen van hutten, een vossenjacht, knutselopdrachten, sportactiviteiten en een kampvuur. In 2024 deden er 200 kinderen mee. De Kindervakantieweek zorgt voor een leuke afsluiting van de vakantie en creëert verbondenheid.
De Kindervakantieweek is een begrip in Rossum dankzij de grote betrokkenheid van het hele dorp. Vrijwilligers vormen de ruggengraat van het evenement. Ouders, grootouders, leraren en andere dorpsbewoners zetten zich belangeloos in om de week tot een succes te maken. Ze zorgen voor de begeleiding van de activiteiten, koken maaltijden, regelen de materialen en dragen bij aan de organisatie. Velen van hen hebben, toen ze zelf kind waren, deelgenomen aan de kindervakantieweek.
De stichting organiseert ook nog andere activiteiten, zoals de lampionnentocht tijdens Halloween, het Winterfestijn en dit jaar voor het eerst de Rossumse Zomer in Slotspark.
Kindervakantieweek Rossum is te volgen via facebook (Deze link gaat naar een externe website)
Bord 3: Dorpshuis De Parel
Locatie: Kerkstraat 5
Rossum, ‘de Parel van de Bommelerwaard’, verdient deze titel dankzij haar schoonheid en de mooie ligging aan de Waal.
Eind mei 1970 werd Dorpshuis Rossum geopend, en werd hetzelfde jaar nog omgedoopt tot het meer toepasselijke ‘Dorpshuis de Parel’.
Sinds 1985 is het dorpshuis meerdere keren verbouwd. De laatste renovatie was in 2000. Het dorpshuis is sindsdien multifunctioneel; het biedt niet alleen onderdak aan verschillende verenigingen, maar ook bijeenkomsten, trouwerijen en vergaderingen vinden er plaats. Én niet te vergeten het Lorredurper Carnaval. Dorpshuis de Parel speelt een grote rol in het leven van de Rossummers.
Bord 4: Buurttuin Maasdijk
Locatie: Koningsstraat 40
Aan het einde van de Kerkstraat ligt de Maasdijk. Hier vind je buurttuin Maasdijk. Een tuin waar de buurt zorgt voor de natuur en voor elkaar. In 2023 was het zover. Buurttuin Maasdijk werd geopend.
De buurttuin heeft een kruidentuin en een kas. De bedoeling is om de kas beter en vaker te gaan gebruiken. De buurtbewoners zijn bezig met een pluktuin en begonnen met het plaatsen van een pergola.
Elke dinsdagavond, klokslag 19:30 uur, komen buurtbewoners bij elkaar. De een gaat tuinieren en de ander drinkt een kopje koffie aan de picknicktafel. Sommigen nemen thermosflessen koffie mee en soms zelfs een zelfgebakken taart. Naast de eigen buurttuin, bezoekt de groep ook andere buurttuinen om deze te bewonderen en inspiratie op te doen. De oogst wordt verdeeld, recepten uitgewisseld en plantjes geruild.
Iedere week komen er andere buurtgenoten. En dat is mooi om te zien. Hierdoor maken mensen snel contact met buurtgenoten die elkaar anders misschien niet zouden ontmoeten. De buurttuin is een plek waar je plezier hebt met elkaar én serieuze aandacht voor elkaar. Een tuin voor en door buurtgenoten van de Maasdijk. De buurttuin is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de subsidie ‘Goed idee, doe er iets mee!’ van gemeente Maasdriel
Subsidie ‘Goed idee, doe er iets mee!’
Bord 5: Openbare basisschool De Bogerd en Trios
Locatie: Kersenbogerd 2
Openbare basisschool De Bogerd Openbare basisschool De Bogerd ontstond in 2000 uit een fusie van de katholieke school De Aarkehof uit Rossum en de openbare scholen De Groene Linde uit Rossum en Het Uilennest uit Hurwenen. Mede omdat op de scholen het aantal leerlingen daalde werd ondanks de verschillende achtergronden besloten om samen te gaan. De nieuwe school kreeg de naam ‘De Bogerd’, heel toepasselijk gezien de vele fruittelers in de omgeving van Rossum.
De Bogerd werd ondergebracht in een modern schoolgebouw met voldoende ruimte en moderne faciliteiten. Door de jaren heen heeft De Bogerd zich ontwikkeld, met aandacht voor zowel traditionele waarden als moderne onderwijsmethoden, als actievere werkvormen en bewegend leren. In 2022 kreeg de school een groen schoolplein. Een project dat werd gerealiseerd door ouders en leerlingen in samenwerking met schooltuinen.nl. Dit groene schoolplein wordt vaak gebruikt voor buitenlessen.
Het verhaal van De Bogerd is een voorbeeld van hoe dorpsscholen in Nederland zich hebben aangepast aan veranderende omstandigheden. Het laat zien hoe samenwerking en fusie kunnen leiden tot een sterke, toekomstgerichte onderwijsinstelling.
Wat foto’s uit de oude doos:
ii
Openbare basisschool De Bogerd (Deze link gaat naar een externe website)
SV Trios
Sportvereniging Trios werd op 4 september 1963 opgericht. Het doel was én is het stimuleren van gymnastiek in de ruimste zin van het woord en het bevorderen van de gezondheid. De vereniging ontstond uit een samenwerking van de gemeenten Rossum, Hurwenen en Heerewaarden. De naam Trios komt van trio (drie).
De vereniging telt op dit moment 122 leden in de leeftijd van 2 tot 85 jaar. Voor de kleintjes is er kleutergym en gymnastiek, ook kinderen met een motorische beperking zijn van harte welkom. Daarnaast zijn er lessen fitgym, circuit training op verschillende niveaus, yogales en er wordt gevolleybald.
Op 29 juni 2024 vond de jaarafsluiting voor de jeugdleden plaats. Sporthal De Bogerd werd omgetoverd tot een circus met allerlei circus activiteiten, zoals een spijkerbed. Begeleider Bas praatte als een echte circusdirecteur alles aan elkaar. De afsluiting van het jaar was een succes mede dankzij de vrijwilligers, de betrokken ouders en de vrolijke kinderen.
SV Trios – Rossum (Deze link gaat naar een externe website)
Bord 6: Ooievaars in Rossum en omgeving
Locatie: Hoek Doorningstraat-Waaldijk
In Maasdriel zijn er diverse plekken waar je witte ooievaars kunt zien en bewonderen. Een van deze plekken is het buitenstation voor ooievaars in Rossum dat in 1989 is geopend. Vanaf de weg kun je de ooievaarsmasten zien staan.
Midden jaren ’70 was de witte ooievaar in Nederland bijna verdwenen. Om te voorkomen dat de broedvogel helemaal uitstierf, werden er in de jaren tachtig 12 buitenstations in Nederland opgericht om ooievaars te fokken en deze weer in de omgeving uit te zetten. Een succesvol project want het aantal nam toe en nu kom je de ooievaar overal in het Nederlandse landschap tegen.
Het ooievaarsstation in Rossum heeft ongeveer 20 nesten. Het station is nog steeds actief en betrokken bij onder andere de jaarlijkse ooievaarstelling van Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK).
Deze telling zorgt voor een beter beeld van de populatie en laat zien hoeveel ooievaars in Nederland overwinteren. En dat aantal verschilt per jaar. Of een ooievaar in de winter vertrekt naar Zuid-Europa of West-Afrika of dat deze juist in Nederland blijft, is onder andere afhankelijk van voedsel. Als de trekvogels weten dat ze in de wintermaanden genoeg eten krijgen of vinden, blijven ze in Nederland. Minstens een vijfde van de ooievaars overwintert in eigen land.
Ooievaars bouwen hun nest op hele bijzondere plekken. Zoals in een hoogspanningsmast in Rossum. Vanuit het oogpunt van de ooievaar een logische plek; een vrije aanvliegroute en uitzicht op het landschap. De ooievaars in deze mast zijn onderdeel van de ooievaarskolonie bij het buitenstation.
www.ooievaars.eu/ (Deze link gaat naar een externe website)
Bord 7: Slot Rossum
Slot Rossum, in de volksmond ook wel ‘het kasteel’ genoemd, ligt midden in Rossum. Het pand heeft een eclectische stijl met kantelen, gotisch aandoende raampartijen en een slotgracht. Achter het kasteel ligt het Slingerbos met een pad naar de dijk, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Waal.
Slot Rossum speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Maasdriel. In de 13e eeuw bouwde de familie Van Rossem het buitenverblijf Kasteel Rossum. In 1599, tijdens het beleg van Zaltbommel, werd dit kasteel geheel verwoest. 140 jaar later, in 1740, werd de ruïne gesloopt en vijf jaar later vervangen door een woonhuis voor de rentmeester, ook wel rentmeesterslot genoemd. Dit rentmeesterslot werd in 1850 alweer afgebroken, omdat de toenmalige eigenaar Baron Van Randwijck een ruim buitenhuis met een koetshuis en koetsierswoning wilde bouwen.
Slot Rossum werd door Baron Van Randwijck zelf ontworpen. Hij liet zich hierbij inspireren door de Engelse, neogotische, neo-Tudor stijl.
Van 1949 tot 2002 was het gebouw in eigendom van gemeente Rossum en werd het gebruikt als gemeentehuis. Veel Rossumsen zijn hier getrouwd of deden aangifte van de geboorte van hun kind. Bij het ontstaan van de gemeente Maasdriel in 1999 werd het gemeentehuis gevestigd in Kerkdriel en kwam het pand vrij. In 2002 werd het in gebruik genomen als kantoor. In het gebouw zijn meerdere bedrijven gehuisvest.
In Rossum vind je naast Slot Rossum nog veel meer monumenten
Sinds maart 2024 staan in de tuin van Slot Rossum twee zandstenen tuinbeelden, ‘Flora’ en ‘Pomona’. Deze beelden uit de 18e eeuw zijn romeinse godenfiguren. Flora (met bloemenslinger) is de godin van de bloemen en de lente. Pomona is de godin van de fruitbomen. Voordat de beelden geplaatst werden zijn ze gerestaureerd door Nico Hogervorst. Dorpsraad Rossum nam hiervoor het initiatief. Gemeente Maasdriel stemde in met restauratie en betaalde mee aan de restauratiekosten.
In een aflevering van het tv-programma Binnenstebuiten (Deze link gaat naar een externe website) is te zien hoe de beelden gerestaureerd worden. (Begint vanaf 8:34)