Omgevingsloket
Wil je iets veranderen in je huis, tuin, bedrijf of omgeving? In het Omgevingsloket kun je online checken of je daarvoor een vergunning nodig hebt, een melding moet doen of informatie moet aanleveren aan de overheid. Als dat zo is, dan kun je ook via het loket de vergunning aanvragen, de melding doen of de aanvullende informatie doorgeven. Het Omgevingsloket bevat ook informatie over welke regels er gelden op de plek waar je iets wilt veranderen.
Waar kan ik het Omgevingsloket vinden?
Het nieuwe Omgevingsloket vind je op omgevingswet.overheid.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Dit loket vervangt de volgende loketten:
- Omgevingsloket online (OLO)
- Activiteitenbesluit Internet Module (AIM)
- Ruimtelijkeplannen.nl
- Meldpunt bodemkwaliteit
Wat kan ik in het Omgevingsloket vinden?
Het Omgevingsloket bestaat uit verschillende onderdelen:
- Vergunningcheck: In het Omgevingsloket vind je een vergunningcheck. Het is mogelijk om hiermee te controleren of je een vergunning nodig hebt om jouw plannen uit te voeren. Deze checker is zeer uitgebreid en is daarmee vooral bruikbaar voor bewoners en bedrijven die veelvuldig aanvragen doen.
- Aanvragen: hier stel je digitaal een aanvraag of melding op en voegt eventuele informatie als tekeningen toe. Je logt in met je DigiD of eHerkenning. Hoe meer vragen je invult, hoe kleiner de kans dat jouw project vertraging oploopt. Let op: het aanvragen van een vergunning kost geld.
- Regels op de kaart: hier zie je welke regels er gelden per gebied of locatie. Vul je adres in of zoek op de kaart.
- Maatregelen op maat: hier vind je informatie over welke maatregelen je moet treffen om te zorgen dat je aan de regels voldoet.
- Mijn Omgevingsloket: hier vind je een overzicht van jouw (concept)aanvragen, meldingen en informatieplichten.
Wegwijzer
Wil je weten bij welk loket je moet zijn bij veelvoorkomende initiatieven? Gebruik dan onze wegwijzer Omgevingsloket.
Nog niet alles is af
Net als bij een verbouwing staat niet alles in één keer op de goede plek. Dat gaat even duren en soms gaat er iets fout. Het kost tijd om te wennen aan de nieuwe wet en de andere manier van samenwerken die daarbij hoort. De komende jaren wordt het Omgevingsloket (Deze link gaat naar een externe website) steeds verbeterd en verder uitgebreid.