Evenement organiseren
Wilt u een evenement organiseren? Soms is een evenement vergunningsvrij of hoeft u alleen een melding te doen. In andere gevallen heeft u een evenementenvergunning nodig.
Wat is een evenement?
Een evenement is een ‘voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak’. Belangrijk is of de activiteit besloten is. Dit betekent dat als het evenement plaatsvindt op uw eigen locatie en voor uw eigen mensen, dat er geen vergunning nodig is. Het feit dat je kaartjes moet kopen of entree moet betalen, maakt iets niet besloten.
Een weekmarkt, bingoavond en loterij, reguliere sportwedstrijd, toneelvoorstelling of optreden van een straatartiest is geen evenement.
Vergunning of melding?
Let op! Regels over het melden van evenementen zonder vergunning zijn veranderd. Het aantal gelijktijdige bezoekers aan een meldingsplichtig evenement mag niet meer zijn dan 150 personen in plaats van de 350 personen die in het verleden waren toegestaan. Verwacht u dus meer dan 150 personen dan moet u een vergunning aanvragen (PDF, 278.5 kB).
Hieronder vindt u de voorwaarden voor een melding. Als u aan alle voorwaarden voldoet, dan mag u volstaan met een melding van het evenement. Is dit niet het geval, dan moet u een vergunning aanvragen.
- Het aantal bezoekers, inclusief deelnemers, bedraagt niet meer dan 150 personen tegelijkertijd
- Het evenement vindt plaats tussen 08:00 uur en 24:00 uur
- Er wordt geen live en/of versterkte muziek ten gehore gebracht na 23:00 uur
- Er zijn geen verkeersmaatregelen vereist anders dan het onttrekken van parkeerplaatsen en afsluiten van wegen, geen gebiedsontsluitingswegen zijnde
- Er worden slechts kleine objecten geplaatst met een oppervlakte van minder dan 80m2 per object
- Er niet meer dan 150 personen per tent aanwezig zijn
- Er vindt op de locatie geen ander evenement plaats
- Er is geen inzet van hulpdiensten nodig
- Het evenement betreft geen carnavalsoptocht, vechtsportgala, monstertruckshow, autosportevenement, motorsportevenement of watersportevenement.
Geen melding nodig
- Het aantal aanwezigen niet meer bedraagt dan 100 personen;
- Het evenement op maandag tot en met zaterdag niet vóór 09.00 uur en op zondag niet vóór 13.00 uur begint en uiterlijk om 21.00 uur eindigt;
- Er geen muziek te gehore wordt gebracht vóór 09.00 uur of na 21.00 uur; en
- Het evenement niet plaatsvindt op de rijbaan, (brom)fietspad of parkeerplaats of anderszins een belemmering vormt voor het verkeer en de hulpdiensten.
Aanvragen
Wilt u een vergunning voor een evenement aanvragen of een evenement melden? Dat kunt u doen via het aanvraagformulier evenementenvergunning (PDF, 278.5 kB) of het meldingsformulier evenement (PDF, 121.0 kB). Dit stuurt u dan naar het postadres van de gemeente of per e-mail naar info@maasdriel.nl.
Komt uw evenement niet voor een melding in aanmerking maar is het vergunningplichtig, dan ziet u in het aanvraagformulier dat er ook een calamiteiten of veiligheidsplan en plattegrond moet worden ingediend. Hiervoor is door de Veiligheidsregio Gelderland Zuid een format beschikbaar gesteld. Dit voorbeeld calamiteitenplan (PDF, 487.0 kB) kunt u downloaden. De vereisten voor het format plattegrond (PDF, 475.0 kB) kunt u downloaden.
Hoe maak je een veiligheidsplan voor een evenement?
Geen evenement is hetzelfde; geen veiligheidsplan zou dan ook hetzelfde kunnen zijn. Het profiel van een evenement (activiteiten-, publieks- en ruimtelijk profiel) bepaalt welke risico’s hier logischerwijs uit voortvloeien, en welke maatregelen er dan nodig zijn. De sleutel tot veilige evenementen is dan ook, dat organisatoren -in de eerste plaats- hier zélf over nadenken. De veiligheidsregio’s hebben hier een website voor gelanceerd. Hoe maak je dan een goed veiligheidsplan? (Deze link gaat naar een externe website) Met behulp van 5 chronologische stappen, kan een organisator zelf een logisch en samenhangend veiligheidsplan (op maat) ontwikkelen.
Dranghekken
Wanneer u voor uw evenement dranghekken wilt lenen kunt u het Uitleenformulier dranghekken (PDF, 118.4 kB) ingevuld met uw aanvraag meesturen.
Procedure
Houdt u er rekening mee dat bij een evenementenvergunning een aanvraagtermijn geldt van 2 maanden. Bij grote evenementen is de aanvraagtermijn 3 maanden.
Aanvullende vergunningen
Als u een evenement organiseert heeft u vaak nog aanvullende vergunningen of ontheffingen nodig. Controleer of u de volgende vergunningen nodig heeft:
Evenement in de buitenlucht?
Wilt u een evenement in de buitenlucht organiseren? Dan hebt u mogelijk een natuurvergunning en/of ontheffing nodig. Om te bepalen of u een vergunning of ontheffing nodig hebt, volgt u het stappenplan van Provincie Gelderland (Deze link gaat naar een externe website).
Verkeer
Wanneer u voor uw evenement één of meerdere wegen of bijvoorbeeld een parkeerplaats wilt afsluiten, zijn daar verkeersmaatregelen voor nodig. U moet dan ook een verkeersplan of bebordingsplan aanleveren. Let op dat u hierop de afsluitingen, bebording en eventuele omleidingsroutes duidelijk aangeeft. Ook dient u minimaal één week van te voren aankondigingsborden te plaatsen en omwonenden minimaal één week voor het evenement een brief te sturen over de verkeersmaatregelen. U bent zelf verantwoordelijk voor afsluitingshekken en bebording. Wilt u hekken lenen van de gemeente? Dan dient u dit aan te vragen via het Uitleenformulier dranghekken (PDF, 118.4 kB).
Overzicht geplande evenementen
In de Uitagenda van de Bommelerwaardgids (Deze link gaat naar een externe website) staat een actueel overzicht van de geplande evenementen in Maasdriel.
Bekijk ook
Gemeentelijke materialen lenen
Subsidieregeling leges evenementenvergunning (PDF, 219.5 kB)
Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan het doen van een melding.
2024
- Een evenementenvergunning kost € 172,00
- Een grootschalig evenement of een evenement met een verhoogd risicoprofiel kost € 886,60.