Melding trouwen of partnerschap registreren
Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u vooraf uw voorgenomen huwelijk melden bij de gemeente. Deze melding vervangt wat voorheen de ondertrouw was. We helpen u graag om van uw huwelijksdag een onvergetelijke dag te maken.
Wat moet u regelen?
De melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u direct digitaal doen. Om in te loggen heeft u beide uw DigiD nodig. Zorg ook dat u allebei een scan van uw identiteitsbewijs én die van uw getuigen bij de hand heeft. Bij de melding geeft u de volgende voorkeuren voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap door:
- datum
- tijd
- locatie
- trouwambtenaar
De aangegeven huwelijksdatum of partnerschapsdatum ligt pas vast als u een schriftelijke bevestiging van de gemeente Maasdriel heeft ontvangen.
Wij houden rekening met uw voorkeur, maar kunnen geen garanties geven. Nadat wij uw melding hebben ontvangen hoort u van ons of de door u gekozen trouwambtenaar kan.
Melding huwelijk of partnerschap met DigiD (Deze link gaat naar een externe website)
Heeft u geen DigiD of lukt het niet om de melding digitaal te doen? Neem dan contact met ons op via 14 0418 of info@maasdriel.nl.
Voorwaarden om te mogen trouwen of partnerschap aan te gaan
- U mag niet getrouwd zijn/geen geregistreerd partnerschap hebben.
- U moet 18 jaar of ouder zijn.
- Er mag geen nauwe verwantschap tussen u beiden bestaan.
- Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van uw curator of kantonrechter. Uw curator kan u daar meer over vertellen.
Goed om te weten
- De “melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap” moet minstens 2 weken voor de door u gekozen datum zijn goedgekeurd.
- Een melding is maximaal 1 jaar geldig.
- De wettelijke termijn begint te lopen zodra meldingen van beide (huwelijks)partners in bezit zijn van de huwelijksgemeente.
- Aan het wijzigen of annuleren van een geplande huwelijks- of registratieafspraak zijn kosten verbonden.
Extra documenten
Informeer bij de gemeente welke documenten u verder nodig heeft als u:
- niet de Nederlandse nationaliteit heeft;
- niet in Nederland woont;
- in het buitenland bent geboren of heeft gewoond;
- in het buitenland getrouwd bent geweest;
- in het buitenland gaat trouwen.
Wonen in het buitenland
Woont u beiden niet in Nederland, maar heeft ten minste één van u wel de Nederlandse nationaliteit, dan moet u contact opnemen met de gemeente Den Haag, telefoonnummer 14 070 of +31 70 353 30 00.
Trouwlocaties
U kunt in de gemeente Maasdriel kiezen uit verschillende locaties om te trouwen of een partnerschap te laten registreren. In de online omgeving waar u uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap meldt, vindt u meer informatie over de trouwlocaties.
Trouwlocaties bekijken (Deze link gaat naar een externe website)
Trouwambtenaar
U mag uw voorkeur voor een trouwambtenaar opgeven. Onze trouwambtenaren stellen zich aan u voor in de online omgeving waar u uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap meldt.
Trouwambtenaren stellen zich voor (Deze link gaat naar een externe website)
Wij houden rekening met uw voorkeur, maar kunnen geen garanties geven. Nadat wij uw melding hebben ontvangen hoort u van ons of de door u gekozen trouwambtenaar kan.
Prijzen huwelijk of partnerschap
Er zijn geen kosten verbonden aan de melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Wel zijn er kosten verbonden aan het trouwen. Via onderstaande knop vindt u meer informatie over de prijzen.
Prijzen huwelijk of geregistreerd partnerschap
Gratis huwelijk of partnerschap
Op dinsdag 09.00 uur of 09.15 uur kunt u gratis trouwen of uw partnerschap laten registreren. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- Het vindt plaats in een spreekkamer of een balieruimte in het gemeentehuis.
- Er vinden geen ceremonie en/of toespraken plaats.
- Er mogen maximaal zes personen aanwezig zijn, dit is inclusief het bruidspaar en de getuigen.
- De bijeenkomst duurt maximaal 5 minuten.
Sober huwelijk of partnerschap
Ziet u trouwen of een partnerschap registreren als formaliteit, maar vindt u het toch fijn om gasten uit te nodigen? Dan kunt u kiezen voor een sober huwelijk of partnerschap. Dit vindt plaats op maandag en donderdag om 10:00 uur of 10:15 uur in het gemeentehuis. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- Het vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis.
- Er vindt een standaard ceremonie/toespraak plaats.
- De bijeenkomst duurt maximaal 15 minuten.
- De prijzen van een sober huwelijk of partnerschap vindt u op de prijzenpagina.
Geregistreerd partnerschap omzetten naar huwelijk
Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt hiervoor een akte van omzetting. Door de omzetting eindigt het geregistreerd partnerschap en is het huwelijk een feit.
Let op: een huwelijk dat ontstaan is na het omzetten van geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland meestal niet erkend.
Een omzetting naar een huwelijk is iets anders dan het sluiten van een huwelijk. U heeft geen getuigen nodig als u uw geregistreerd partnerschap laat omzetten in een huwelijk. U kunt bij de gemeente een ceremonie aanvragen. U hoeft geen ja-woord te geven, maar dat mag wel. Voor het omzetten van geregistreerd partnerschap in een huwelijk maakt u een afspraak bij de gemeente.
Wat moet u regelen?
De melding voorgenomen omzetting van uw geregistreerd partnerschap in een huwelijk kunt u direct digitaal doen. Om in te loggen heeft u beide uw DigiD nodig. Zorg ook dat u allebei een scan van uw identiteitsbewijs bij de hand heeft. Bij de melding geeft u de volgende voorkeuren door:
- datum
- tijd
- locatie
- trouwambtenaar
De aangegeven omzettingsdatum ligt pas vast als u een schriftelijke bevestiging van de gemeente Maasdriel heeft ontvangen.
Wij houden rekening met uw voorkeur, maar kunnen geen garanties geven. Nadat wij uw melding hebben ontvangen hoort u van ons of de door u gekozen trouwambtenaar kan.
Melding omzetting partnerschap in een huwelijk met DigiD (Deze link gaat naar een externe website)
Hebt u geen DigiD of lukt het niet om de melding digitaal te doen? Neem dan contact met ons op via 14 0418 of info@maasdriel.nl.
Gemeenschap van goederen
Vanaf 1 januari 2018 vallen alleen het vermogen (bezittingen en schulden) dat de echtgenoten vanaf trouwdatum opbouwen en het vermogen dat ze voor de trouwdatum gezamenlijk hadden, onder de gemeenschap van goederen.
Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid. Zoek onder: 'Op welke manieren kan ik trouwen'.
Een notaris kan u adviseren over het wel of niet sluiten van huwelijkse voorwaarden.