Lees pagina voor

Opvang vluchtelingen samen oppakken

16 oktober 2024

Gemeenten Maasdriel, West Maas en Waal en Zaltbommel verdelen samen de opvang van vluchtelingen. Dat spraken ze begin 2024 al af met een samenwerkingsovereenkomst. Nu alle gemeenten hun opvangplannen aan de provincie moeten aanleveren worden deze plannen concreter.

In een brief aan de waarnemend commissaris van de Koning van Gelderland laten de drie gemeenten weten hoe ze dat samen willen doen:

  • Gemeente Maasdriel zet in op een locatie voor circa 40 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV). Zij vangen al veel Oekraïense vluchtelingen op en dat blijft voorlopig zo.
  • Gemeente West Maas en Waal is op zoek naar een locatie voor 150 tot 180 vluchtelingen.
  • Gemeente Zaltbommel is in gesprek met het COA over een geschikt te maken locatie voor noodopvang voor 168 vluchtelingen voor de duur van 5 jaar.

Volgende stap: op zoek naar locaties

De gemeenten moeten nu aan de slag met het vinden van geschikte locaties om ook daadwerkelijk aan de opgave te kunnen voldoen. Per 1 juli 2025 moeten die locaties beschikbaar zijn om mee te tellen voor de Spreidingswet. Het is dus nu nog niet bekend wanneer de opvanglocaties daadwerkelijk open gaan en op welke locatie. Zodra er meer bekend is over de locaties, wordt de omgeving hierover geïnformeerd.

Meer lezen?

Meer informatie staat op de pagina over de Spreidingswet.