Lees pagina voor

Koninklijke onderscheiding voor de heer Roeling uit Ammerzoden

19 oktober 2024

Op zaterdag 19 oktober reikte burgemeester Walraven een Koninklijke onderscheiding uit aan Gerard Roeling (75) uit Ammerzoden. De heer Roeling is hiermee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Bommelerwaard De Capreton.

De heer Roeling ontvangt de onderscheiding vanwege zijn jarenlange en tomeloze inzet als vrijwilliger bij De Capreton en het Collectief Rivierenland. Bij De Capreton stuurt de heer Roeling ruim 15 jaar een team van ongeveer 25 weidevogelvrijwilligers aan. Hij is verantwoordelijk voor de administratie van weidevogelaantallen in de landelijke databank en onderhoudt daarnaast nauw contact met Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Sinds 2018 is hij als bestuurslid verantwoordelijk voor de portefeuille weidevogelbescherming. Vanaf de start van het Collectief Rivierenland in 2015 levert de heer Roeling een belangrijke bijdrage om het weidevogelbeheer te organiseren en uit te voeren. Mede dankzij de grote inzet van de heer Roeling gaat het goed met de weidevogels in de Bommelerwaard. Hij is het boegbeeld voor het vrijwillige weidevogelbeheer.

Tussentijdse uitreiking
Normaal gesproken wordt een Koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen uitgereikt. Vanwege het 25-jarig bestaan van De Capreton is in overleg met de Kanselarij der Nederlandse Orden besloten de uitreiking te vervroegen.