Lees pagina voor

Openbare laadpalen

We rijden steeds meer elektrisch, ook in Maasdriel. Hierdoor is er ook steeds meer behoefte aan oplaadpunten. Niet iedereen heeft een eigen oprit om een laadpunt te maken voor het opladen van de eigen auto. Daarom plaatsen we op verschillende plekken in de gemeente openbare laadpalen.

Openbare laadpaal aanvragen

We kunnen niet alle oplaadpunten in één keer plaatsen. Dit doen we stap voor stap. Per jaar wordt een aantal locaties waar een paal komt te staan aangewezen. Daarnaast worden palen op aanvraag geplaatst. Zo vangen wij de verwachte groei in de vraag naar laadpunten op. Heb jij nu al behoefte aan een oplaadpunt in jouw buurt en kun je niet op eigen terrein laden? Dan kan je zelf een openbare laadpaal aanvragen.

Hoe gaat het in zijn werk?

De laadpalen worden geplaatst door Vattenfall InCharge (Deze link gaat naar een externe website). Jouw aanvraag voor een oplaadpaal in de openbare ruimte gaat via www.laadpaalaanvragen-oost.nl (Deze link gaat naar een externe website).
Als een aanvraag voldoet aan de eisen en er is nog geen laadpaal in de buurt, dan wordt de dichtstbijzijnde voorkeurslocatie aangewezen. Na een laatste check van de locatie wordt een verkeersbesluit genomen. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen het verkeersbesluit. Pas als het verkeersbesluit definitief is, plaatst Vattenfall de laadpaal.

Wat kost het?

Er zijn geen kosten verbonden aan het aanvragen van een openbare laadpaal. Als je de oplaadpaal gebruikt betaalt je natuurlijk wel de stroom die jij gebruikt. Jij rekent de stroom af met een oplaadpas, hiervoor zijn alle gangbare oplaadpassen te gebruiken.

Laden aan een openbare laadpaal

Iedereen mag gebruikmaken van de openbare laadpalen. Er kunnen twee auto's tegelijk laden aan een laadpaal. Is je auto volledig opgeladen, verplaats deze dan naar een parkeerplaats zodat buurtbewoners ook weer gebruik kunnen maken van de laadpaal.

Geen kabels over de stoep of weg

Als je een eigen laadpunt hebt op eigen terrein, laad je voertuig ook op eigen terrein op. Het is niet toegestaan om een eigen laadkabel over of onder de stoep of weg te leggen en het voertuig op een openbare parkeerplaats op te laden met de eigen laadkabel. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Zo vormt het een obstakel voor slechtzienden en mensen met een rollator of rolstoel.
Door op strategische plaatsen door de hele gemeente openbare laadpalen te plaatsen worden maar enkele parkeerplaatsen (twee per paal) gereserveerd voor het laden en blijven alle andere parkeerplaatsen in de wijk beschikbaar voor iedereen.

Meer informatie

De gemeenteraad heeft een integrale laadvisie en plaatsingsbeleid opgesteld. Op de website overheid.nl (Deze link gaat naar een externe website) kun je de integrale laadvisie en het plaatsingsbeleid bekijken.
Heb je een vraag over de openbare laadpalen van Vattenfall InCharge? Neem een kijkje op de website van Vattenfall InCharge (Deze link gaat naar een externe website) of neem contact op met het team Realisatie en Beheer via telefoonnummer 14 0418 of via info@maasdriel.nl.