Aanpassen aan het klimaat
Het klimaat verandert, waardoor we te maken krijgen met extremere weersomstandigheden. Het wordt warmer, natter én droger. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we minder overlast hebben van het veranderende klimaat. Dat kan al met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in uw tuin. Zo zorgen we samen voor een prettige omgeving.
Maak uw tuin groener en klimaatvriendelijk
Een groene tuin zorgt ervoor dat het regenwater beter weg kan en niet op de tegels blijft staan. Ook zorgt groen voor verkoeling op warme dagen. Door tegels en stenen te vervangen voor groen, zoals een heg, planten, bloemen of bomen, helpt u mee om de omgeving klimaatvriendelijker te maken. Het is goed voor de biodiversiteit en de dieren. En het is goed voor uw gezondheid. Meer weten? Bekijk dan onze tips voor een groene, klimaatvriendelijke tuin.
Water opvangen
Er valt jaarlijks steeds meer regen. Door regen op te vangen in een regenton verminderen we wateroverlast. Bovendien kunnen we het water goed hergebruiken en daarmee drinkwater besparen. Meer weten? Bekijk dan al onze informatie en tips voor het plaatsen van een regenton.
Subsidies en acties
Wij helpen u graag met een groen en klimaatvriendelijk (buurt)initiatief. Door het jaar heen kunt u gebruik maken van verschillende subsidies en acties. Kijk voor meer informatie op onze pagina Subsidies en acties klimaat.
Aanpassingen voor het klimaat in de gemeente
In de openbare ruimte nemen we maatregelen om ons aan te passen aan het klimaat dat verandert.
Gescheiden rioolstelsel
Op veel plekken in Maasdriel ligt maar één rioolbuis onder de grond. Hierin komen het water dat je gebruikt in huis (afvalwater) en het schone regenwater samen en gaan samen naar de waterzuivering. Dat is zonde, want regenwater is schoon en hoeft eigenlijk niet naar de waterzuivering. Het regenwater kan gewoon in de grond zakken. Waar het mogelijk is leggen we daarom een tweede riool aan voor regenwater. Zo scheiden we schoon water van het afvalwater. En omdat tijdens een hevige regenbui niet al het water in hetzelfde riool terecht komt, verminderen we de kans op wateroverlast.
Waterbergingen
Door het klimaat dat verandert krijgen we steeds meer te maken met hevige regenbuien. Het riool kan het water dan niet allemaal in een keer verwerken. Hierdoor ontstaat wateroverlast. Om het water beter op te kunnen vangen op de plek waar het water valt maken we waterbergingen. Hierin wordt het regenwater tijdelijk opgevangen. Daarna kan het langzaam afgevoerd worden naar slootjes, rivieren of andere wateren. Samen met het waterschap hebben wij al meerdere waterbergingen in de gemeente gecreëerd.
Grasparkeerplaatsen
Op verschillende plekken hebben we groene parkeerplaatsen gemaakt. In plaats van een volledige verharde ondergrond van bijvoorbeeld tegels, maken we gebruik van tegels met gaten erin. Hierdoor kan het water makkelijker de bodem inzakken. Door minder tegels en meer groen is het op deze parkeerplaatsen ook minder warm in de zomer.