Lees pagina voor

Subsidie groene tuin

Je tuin groener maken? We helpen je graag. Met de subsidie voor een groene tuin kun je jouw tuin op verschillende manieren groener maken en regenwater opvangen. Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn, hoeveel subsidie je kunt krijgen en hoe je de subsidie kunt aanvragen.

Hoogte van de subsidie

Je kunt per adres tot en met € 500 euro subsidie aanvragen. Per maatregel geldt een standaard bedrag. Wat dat bedrag is, lees je hieronder op deze pagina.

Subsidie aanvragen

Je vraagt de subsidie aan via het online aanvraagformulier (Deze link gaat naar een externe website). Je doet de aanvraag voordat je aan de slag gaat met het vergroenen van de tuin.

Het aanvragen van de subsidie gaat als volgt:

Twijfel je of je in aanmerking komt voor de subsidie? De voorwaarden staan in de Subsidieregeling vergroenen tuin (Deze link gaat naar een externe website).

Deze maatregelen kun je nemen

Een groene tuin zorgt ervoor dat het regenwater beter weg kan en niet op de tegels blijft staan. Ook zorgt groen voor verkoeling op warme dagen. Hieronder lees je welke maatregelen je kunt nemen voor een groenere tuin en hoeveel subsidie je daarvoor krijgt.

Tegels eruit, planten erin

Vervang tegels en stenen voor groen, zoals een heg, planten, bloemen of bomen. Maak van het versteende terras een stukje tuin of bloemenbed. Je ontvangt een vergoeding van maximaal 30 euro per m2 die je vergroent voor planten, tuinaarde en compost.

Groene schutting of vergroenen muur

Kies voor een groene schutting of plant een klimplant tegen de muur. Het werkt verkoelend in de zomer en biedt een mooie schuilplaats voor vogels en insecten. Je ontvangt een vergoeding van maximaal 20 euro per meter die je vergroent voor planten, tuinaarde en compost.

Aanleg groen dak

Verander het dak van de schuur, garage of woning in een mooi groen dak met sedumbeplanting. Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en is verkoelend in de zomer. Voor het vergroenen van een dak ontvang je een vergoeding van maximaal 30 euro per m2 die je vergroent voor aanleg- en materiaalkosten.

Let op: Wil je een sedumdak plaatsen? Dan is het belangrijk dat je controleert of het dak dit gewicht wel aankan. Hiervoor ben je zelf verantwoordelijk. De kosten van het aanpassen van de dakconstructie worden niet vergoed.

Maatregelen voor het opvangen van water

Door regen op te vangen in je tuin verminder je wateroverlast bij hevige regenbuien. Daarnaast kun je het regenwater in je tuin gebruiken op het moment dat het erg droog is. Daarmee bespaar je drinkwater. Hieronder lees je welke maatregelen je kunt nemen om water in je tuin op te vangen.

Doorzagen regenpijp

Laat het regenwater niet in het riool lopen, maar vang het op in je eigen tuin. Graaf een geul om het water geleidelijk in je tuin te laten lopen of plaats infiltratiekratten in de grond. Je ontvangt een vergoeding van 50 euro per regenpijp die je doorzaagt of afkoppelt voor materiaalkosten.

Regenton plaatsen

Vang het water op in een regenton of een regenwaterschutting. Zo kun je het water op een later moment gebruiken voor het water geven van de plantjes. Je ontvangt een vergoeding van maximaal 40 euro per stuk. Er mogen maximaal twee stuks aangevraagd worden.